27 Nisan 2010 Salı

Kunsthaus Tacheles

Herhalde ilk olarak Oranienburger Straße'den Friedrichstraße'ye doğru giden bir tramvayın içindeyken fark ettim bu acayip binayı. Dışı enikonu döküntü, üzerinde türlü türlü grafitiler, afişler olan, Friedrichstraße'ye yaklaşırken arka cephesindeki avlu/bahçe karışımı açık alanda birbirinden değişik objelerin göze çarptığı mekânın içine ilk epey karlı bir kış günü girdim. Bir sanat merkeziymiş meğerse - kelimenin en açık uçlu anlamıyla.
Farklı zamanlarda çeşitli hasarlar görmüş yüzyıl başından kalma binanın 1990'da yıkımı kararlaştırılmışsa da birtakım sanatçılar binayı işgal etmiş ve zaman içinde şimdiki halini vermişler. Geçen yirmi yıl içinde kafe, bar gibi günümüz tüketim toplumunun sembollerine de ev sahipliği yapar hale gelmişse de Tacheles'in Berlin'in en kült yerlerinden olduğunu teslim etmek lazım..

2 yorum:

  1. Oyle, fakat her gecen yil yavas yavas kapanmaya veya degismeye basladi, en son da gecen sene itibari ile kesinlikli gidici diyorlardi. Hala oralarda sanirim icindekiler, tepesindeki sinema ve kafe?

    YanıtlaSil
  2. asıl olay zaten biraz da o "tepe".. ama o da başka entry'ye :)

    YanıtlaSil